Poziv na izlet NAGYKANIZSA– KESZTHELY-HEVIZ-TAPOLCA

Polazak autobusa iz Varaždina 27.04.2024 u 07,00 sati. Vožnja će biti ugodna, uz povremena kraća zaustavljanja, dok se putovanje nastavlja prema Nagykanizsi, gdje nas očekuje posjet sajmu. Nakon toga, krenut ćemo prema jezeru Balaton, najvećem jezeru u središnjoj Europi. Ovo prekrasno jezero, poznato po svojim atmosferskim padalinama, značajno utječe na klimu okolnih područja, što rezultira većim brojem oblačnih dana i manjim varijacijama temperatura u odnosu na ostatak Mađarske. Zimi, površina jezera obično zaledi, stvarajući čarobnu atmosferu.
Naša prva destinacija bit će Keszthely, smještena na zapadnoj obali Balatona. To je drugo najveće naselje uz obalu jezera i treće najveće u županiji Zala. Keszthely je značajno kulturno, obrazovno i gospodarsko središte regije. U samom srcu grada nalazi se palaču Feštetići. Palača Festetics, remek-djelo barokne arhitekture, očarava svojom raskoši i elegancijom. Izgrađena u 18. stoljeću kao rezidencija plemićke obitelji Festetics, palača predstavlja simbol bogatstva, moći i kulturnog nasljeđa. Fasada palače ističe se svojom impozantnom veličinom i raskošnim detaljima, dok je unutrašnjost ukrašena luksuznim namještajem, umjetničkim djelima i prefinjenim detaljima. Prostrane dvorane, saloni i galerije pružaju uvid u život visokog društva u prošlim vremenima.Okružena prekrasnim vrtovima i parkovima, palača Festetics stvara idiličan ambijent za šetnju i opuštanje.
Nakon Keszthelya, uputit ćemo se prema Hevizu, mjestu s najvećim termalnim jezerom u Europi, gdje će naši putnici imati priliku odmoriti se . Ovo termalno jezero obiluje podzemnim izvorima vode čija temperatura doseže i do 40 stupnjeva, a čak ni zimi temperatura ne pada ispod ugodnih 24 stupnja.
Sljedeća stanica na našem putovanju bit će Tapolca, poznata po svojoj podzemnoj špilji koja se prostire čak 5 kilometara, od čega je 3 kilometra prekriveno jezerom. Ova fascinantna špilja i jezero otkriveni su davne 1903. godine i nalaze se na samo 20 metara ispod centra grada. Zrak u špilji, s gotovo 100% vlagom i stalnom temperaturom od 20°C, koristi se u liječenju respiratornih bolesti u gradskoj bolnici koja se nalazi neposredno uz špilju, a dio špilje pretvoren je u lječilište. Slijedi povratak do seoskog turizma Goričanec, gdje slijedi kasniji ručak oko 17,00 sati.
Povratak u Varaždin u večernjim satima, nakon što smo proveli dan u istraživanju ovih čarobnih mjesta i uživanju u njihovim ljepotama.

Model plaćanja:
– članovi plaćaju 30,00 Eura kod prijave- upisa i 30,00 Eura na plaći za 4. mjesec (u 5. mjesecu), ostalu razliku pokriva Društvo. Vanjski zainteresirani plačaju cijenu od 90,00 Eura.

– Prijave za izlet i plaćanje obavite kod:
– – Tihomir Štefulj mob: 099 5423791 VPN 8944
– – Željko Fegeš mob: 098 784 906
– – Ružica Melnjak ŽAT 42410
– – Dragutin Havaić mob: 0992108678 VPN 3034
– Rok za prijavu je do 15.04.2024. godine.

Mađarska 2024 OPŠIRNIJE